Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑ

Αρθρο: Εικονικό Πανεπιστήμιο
Σπύρος Καμήλαλης
Μαθητής Γ' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών


Ενταχθείτε στην ελίτ των Διευθυντών
Θέλετε να πολλαπλασιάσετε την αξία σας στην αγορά εργασίας και να ενταχθείτε στην ελίτ των διευθυντών, των υπέρ συμβούλων και των ειδικών που πληρώνονται πλουσιοπάροχα Θέλετε να εξασφαλίσετε στα παιδιά σας σπουδές που θα τους ανοίξουν την πόρτα των σημαντικότερων πολυεθνικών του πλανήτη Όπου και να κατοικείτε, θα έχετε σύντομα την δυνατότητα να μελετάτε μέσω Internet στο πιο έγκυρο και πιο καταξιωμένο «εικονικό» πανεπιστήμιο του πλανήτη.

Το πανεπιστήμιο αυτό ιδρύθηκε την παρασκευή 29\9\00 ύστερα από συμφωνία ανάμεσα στα τέσσερα πανεπιστήμια του κόσμου: το διάσημο Στάνφορτ (έτος ιδρύσεως1891, γύρω στους 16000 φοιτητές), τα περίφημα πανεπιστήμια της ανατολικής ακτής Γέιλ (έτος ιδρύσεως 1701, περισσότεροι από 11000 φοιτητές) και Πρίνστον (έτος ιδρύσεως 1746, περί τους 6300 φοιτητές), και την κοιτίδα της αγγλικής ηγετικής τάξης, την Οξφόρδη (έτος ιδρύσεως 1096, πάνω από 16000 φοιτητές).
ON LINE
Aπό το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2001), τα τέσσερα αυτά πανεπιστήμια θα προσφέρουν στο Web μια μια διδασκαλία on line,που θα περιλαμβάνει διαλέξεις και διαδραστικά σεμινάρια. Το νέο εικονικό υπέρ-πανεπιστήμιο θα λέγεται University Alliance for Lifelong Learning (Συμμαχία Πανεπιστημίων για τη Δια Βίου Εκμάθηση) και στόχος του θα είναι να ανταποκριθεί στη δίψα για συνεχή εκπαίδευση. Στον κόσμο της Νέας Οικονομίας, σημειώνει ο απεσταλμένος της «Ρεπούμπλικα» στο Σαν Φρανσίσκο, ο ρυθμός της τεχνολογικής προόδου καθιστά απηρχαιωμένες ακόμη και τις υψηλότερες εξειδικεύσεις. Στην Αμερική, η ηλικία της επαγγελματικής γήρανσης είναι τα 40 χρόνια. Και η Ευρώπη σιγά σιγά προσαρμόζεται στην πραγματικότητα αυτή. Έτσι ακόμη κι εκείνος που έχει κάνει μια λαμπρή καριέρα πρέπει να κοιτάζει πίσω του και να επενδύει στις γνώσεις του.
«Η συμμαχία αυτή», λέει ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Κόλιν Λούκας, «θα επιδιώξει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες της εκπαίδευσης από απόσταση». Το Internet είναι το ιδανικό εργαλείο:επιτρέπει την απελευθέρωση από το ωράριο (κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για όποιον δουλεύει) και δίνει τη δυνατότητα στο νομπελίστα από το Στάνφορτ να έχει πρόσβαση μέσω των διαλέξεων του στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Τα τέσσερα πανεπιστήμια εκτιμούν ότι η παγκόσμια επιχείρηση της διδασκαλίας on line «αξίζει» περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δρχ. το χρόνο.
Αρχικά το εικονικό πανεπιστήμιο θα προσφέρει τις υπηρεσίες του αποκλειστικά στους πτυχιούχους του Στανφορτ, του Γέιλ, του Πρίνστον και της Οξφόρδης: πρόκειται για μια ελίτ 500000 ανθρώπων, που βρίσκεται ήδη σε ηγετικές θέσεις της πολιτικής και της οικονομίας αλλά παρά ταύτα θέλουν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους. Στη συνέχεια όμως, η διδασκαλία του υπέρ- πανεπιστημίου θα είναι ανοιχτή σε όλους.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Η πρωτοβουλία απευθύνεται κυρίως σε διευθυντές, μάνατζερ και ειδικευμένους τεχνικούς, ανθρώπους δηλαδή που θέλουν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι που διευθύνουν τη Συμμαχία των Πανεπιστημίων δεν προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο αλλά από την ιδιωτική οικονομία. Πρόεδρος είναι ο Χέρμπερτ Άλισον, πρώην διευθυντής της αμερικανικής τράπεζας Merrill Lynch.Μεταξύ των άλλων διευθυντικών στελεχών περιλαμβάνεται ο ινδός Σρινίγια Σρινιβασάν, διευθυντής της εταιρείας Yahoo!,και ο οικονομικός διευθυντής της Priceline. Com, μιας ιστοσελίδας που ειδικεύεται στην πώληση αεροπορικών εισιτηρίων.
Η γέννηση στο Internet του καλύτερου πανεπιστημίου του πλανήτη είναι η κορύφωση ενός φαινομένου που έχει ήδη προχωρήσει πολύ στις Ηνωμένες Πολιτείες και εισβάλει τώρα και στην Ευρώπη: της προσφοράς εκπαίδευσης και πανεπιστημιακών τίτλων on line. Στην Αμερική, όπου ο συνδυασμός φοίτησης και εργασίας είναι πολύ διαδεδομένος, το Internet αποτέλεσε σταθμό: οι τριαντάρηδες και οι σαραντάρηδες που βρίσκουν μια δουλειά δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να διακόπτουν τις σπουδές τους ούτε να καταφεύγουν στις κουραστικές βραδινές διαλέξεις. Το Διαδίκτυο προσφέρει τη μέγιστη ελαστικότητα των ωραρίων και την προσωποποίηση του ρυθμού εκμάθησης.
Μπορείς να παρακολουθήσεις διαλέξεις και να λαμβάνεις μέρος σε σεμινάρια ακόμη κι αν έχεις πάρει μετάθεση στο Τόκιο ή το Βερολίνο. Ή όταν κάνεις διακοπές στην Καραϊβική. Φέτος, 5000 αμερικανοί διευθυντές έχουν γραφτεί σε προγράμματα σπουδών για να πάρουν master μέσω Internet. Σε δύο χρόνια θα έχουν φτάσει τους 50000. Όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών σπεύδουν να προσφέρουν μαθήματα στο Διαδίκτυο, που περιλαμβάνουν αναγνωρισμένες πτυχιακές εξετάσεις για κάθε κλάδο. Κι αν κάποιος δεινόσαυρος της Παλαιάς Οικονομίας εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για ένα διπλωματούχο που σπούδασε μέσω Internet, τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογικής βιομηχανίας-από την ΙΒΜ μέχρι την Xerox-δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τον προσλάβουν.Οι ίδιες οι εταιρείες, άλλωστε, κάνουν πλέον μέσω Internet ένα μεγάλο μέρος εκπαιδευτικών τους σεμιναρίων.
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Πόσο θα κοστίζει η παρακολούθηση του εικονικού υπέρ- Πανεπιστημίου; Τα πανεπιστήμια δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. Το βέβαιο είναι ότι τα δίδακτρα θα είναι υψηλά. Στις Η.Π.Α., το κόστος απόκτησης on line ενός διπλώματος master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων μπορεί να φτάσει και στα 25.000.000 δρχ. σε διάστημα τριών ετών. Η ανταμοιβή όμως είναι εγγυημένη: ένα τέτοιο δίπλωμα αποφέρει κατά μέσο όρο μια αύξηση της τάξης του 82%.
(Πηγή:εφημερίδα Καθημερινός Παρατηρητής - Coriere dela sera)



4 comments:

Mathilde said...

Καλά πώς έγινε αυτό με το google account?
Τέλοσπάντων, ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω το σχόλιο που μου άφησες για χρόνια πολλά..

(Πολύ ενδιαφέρων ο πιτσιρικάς)

aneksartitos2 said...

θεος ο πιτσιρικας... γιατι μιλαει σοφα αν και πολυ μικρος...

Orelia said...

εφυγες απο το σπιτι κι εγω σε ψαχνω;;;
απαπαπα!
αντε! καλη διαμονη!

aneksartitos2 said...

ναι λογω τεχνικων προβληματων